Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Millet, kendisini gerçekten ve yeniden ‘egemen’ kılacak siyasi ve hukuki manifesto hükmündeki yeni anayasa konusunda artık sahaya çıkmıştır. Bu anayasa yürürlüğe girinceye kadar da sahada kalacaktır” dedi.
Türkiye Anayasa Platformu tarafından organize edilen “Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte” programı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Programa, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TBMM Meclis İdare Amiri Ahmet Gündoğdu, AK Parti milletvekilleri Öznur Çalık, Ali İhsan Arslan, “Türkiye Anayasa Platformu” Yürütme Kurulu’nda yer alan Memur-Sen, Anadolu Platformu, ASKON, Birlik Vakfı, Cihannüma, Ensar Vakfı, Hak-İş, HUDER, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi, MÜSİAD, ÖNDER, TGTV, TÜMSİAD, TÜRGEV ve platforma destek veren 300’ü aşkın sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Platform adına konuşmayı Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptı. Türkiye Anayasa Platformu’nun yeni anayasanın yapılış ve yazılış sürecinde millet adına ses vermek, fikir üretmek amacıyla kurulduğunu ifade eden Yalçın, “Bizler, Türkiye’nin çalışma hayatının, fikir dünyasının, sermaye kesiminin, sanat, kültür ve spor camialarının temsilcileri, gençleri, kadınları, yaşlıları, emeklileri, engellileri olarak ülkemizin yakın dönemdeki en önemli hedefinin yeni anayasa yapmak olduğuna inanıyoruz. Bu inançla, yeni anayasa konusunda duyarlılığı artırmak, birikimimizi ortaklaştırmak, sivil akla dayalı görüş, öneri ve kaynak oluşturmak için Türkiye Anayasa Platformu’nu kurduk” şeklinde konuştu.
Devlet bildirisi değil, millet bildirgesi olmalı
Yüzlerce sivil toplum kuruluşundan oluşan Türkiye Anayasa Platformu olarak, yeni anayasa sürecine öncülük etmek istediklerini belirten Yalçın, yeni anayasanın devlet bildirisi değil, millet bildirgesi olması gerektiğine inandıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sivil akılla, özgürlük kalemiyle ve demokrasi mürekkebiyle yazılmış yeni bir anayasanın bu ülkedeki her bireyin hakkı olduğuna inanıyoruz. Neden yeni anayasa istiyoruz, sürecin asli öznesi millet olsun diyoruz? Çünkü 82 Anayasası, derin devletin millet iradesini kamulaştırma belgesidir. 82 Anayasası’nın ruhunda vesayet, derin devlete esaret vardır. Millet de, millet iradesi de yoktur. Mevcut anayasa, bu yönüyle milletin ya da temsilcilerinin değil, cuntacıların ve atadıklarının eseridir. Bu anayasanın otuz yılı aşkın süredir varlığını sürdürüyor olması, hepimiz için, herkes için bir demokrasi ayıbıdır. Türkiye Anayasa Platformu’nun üyesi kuruluşlar olarak bizler, geçtiğimiz dönemde yeni anayasa üzerine sayısız çalışma yaptık. Hatırlanacağı üzere Meclis’te Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Bütün siyasi partiler bu anayasayı değiştirerek, yeni bir anayasa hediye etmeyi millete vaat ettiler. Sonuç, söylenmedik söz, yapılmadık eleştiri, getirilmeyen öneri, geliştirilmeyen yöntem kalmadı fakat bir arpa boyu yol da alınmadı.”