Yalova’da eğitim iş kolunda bin 600’ü aşkın üyesiyle yetkili olan Eğitim-Bir-Sen, Yalova Öğretmen Evi’nde gerçekleştirdiği istişare toplantısında okul idarecileriyle buluştu. Okul müdürlerinin ve sendika üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantıda Eğitim-Bir-Sen Yalova Şube Başkanı Uğur Hakan TAN, ülkemizde yaşanan eğitim-öğretim problemleri, Yalova’nın yeni eğitim dönemine hazır bulunuşluluğu ve yakın zamanda gerçekleştirilen toplu sözleşme sonuçları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Eğitimde istişarenin önemini ifade eden Eğitim-Bir-Sen Yalova Şube Başkanı TAN; “Kimileri emir alarak işleri kotarırken biz istişareyle karar almayı şiar edindik. Eğitimin her kademesinde kişilerin fikir ve görüşleri bizler için önemli olmuştur. Bizler, birileri gibi siyasi ve ideolojik odakların seslendirmesini değil, doğru bildiğimiz ve inandığımız iş ve davranışların sözcülüğünü yapıyoruz. Bu istişare toplantısının amacı da işte tam budur” dedi.
“EĞİTİMDE VAR OLAN SORUNLARA KÖKLÜ ÇÖZÜMLERE KAVUŞTURULMASINI ÜMİT EDİYORUZ”
Müzmin sorunlara köklü çözümlerin getirilmesi gereken bir dönemin eşiğinde olduklarını belirten TAN, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu kritik dönemlerde her anlamda sürdürülebilir politikalar benimsemesi, belirleyeceği politikalar öncesinde eğitimin paydaşlarıyla istişare etmesi, eğitimin sorunlarının çözümü için çok önemlidir. Eğitim konusundaki başlıca sorunlardan biri olan öğretmen ihtiyacı, atama bekleyen 300 bin öğretmen adayının varlığı, insan kaynaklarının yerli yerinde kullanılmasını engelleyen alışkanlıklar, uzun vadeli planlama gerektiren önemli hususlardır. Bunun yanında, başta öğretmenler olmak üzere, eğitim çalışanlarının kronikleşmiş sorunlarının çözümünün de en az öğretmen ihtiyacının karşılanması kadar zorunlu olduğu açıktır. Bununla birlikte mülakatlı sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi, erkek kamu görevlilerine dayatılan kılık-kıyafet zorunluluğu, çerçeve yönetmelikteki bazı antidemokratik yaptırımlar yüzünden kamu görevlilerinin yaşadıkları mahrumiyetler, öğretmenlerin kariyer basamaklarına ilişkin yaşadıkları belirsizlik, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, öğretmen açığı, eğitim çalışanlarının atama ve yer değiştirme süreçlerinde yaşadıkları sorunlar, yönetici görevlendirme süreçlerinde mahkeme kararlarının doğurduğu sıkıntılar gibi, çözüme kavuşturulması gereken hususların 2017-2018 eğitim-öğretim yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından aşılmasını ümit ettiğimiz başlıklardan önemlileridir” dedi.
“ÇATIŞMAYI DEĞİL, UZLAŞMAYI TERCİH EDEN BİR TAVIR GÖSTERDİK”
4. Dönem Toplu Sözleşmeyi değerlendiren TAN, Türkiye içeride ve dışarıda yaşadığı olağanüstü durumların dikkate alınarak gerginlik yerine uzlaşma yoluna gittiklerini belirterek; “Ülkenin içinde bulunduğu çetin şartlar ve hassas süreçler dikkate alındığında varılan uzlaşmanın olası bir gerginlik ihtimalini devre dışı bırakmasını en az elde edilen kazanımlar kadar değerli bir kazanım olarak görüyoruz. 15 Temmuz gibi ciddi bir badireyi henüz atlatmış ve bunun bir devamı olarak gördüğümüz küresel kuşatmanın giderek kesifleştiği ülkemizin bu şartları dikkate alındığında elde ettiğimiz kazanımların değeri daha iyi anlaşılacaktır” dedi.
“HER BİRİMİZ EĞİTİM DÖNEMİNİN İDRAKİNDE BİR SORUMLULUKLA YAŞAMALIYIZ”
Uğur Hakan TAN, eğitimde yaşanan sorunları ve çözüm önerileri şöyle sıraladı: “Kazanma ve kaybetme nedeni açıklanamayan mülakatla öğretmen alımı son bulmalıdır. İstihdamda güçlük çekilen yerlerde teşvik sistemi hayata geçirilmelidir. Tüm öğretmen ihtiyacı kadrolu olarak karşılanmalıdır. Ders kitapları ve yardımcı kaynaklar hazırlanırken özen gösterilmelidir. Okulların bütçe sorunu ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır. Kalıcı bir yönetici görevlendirme sistemi kurulmalıdır. Mağduriyet oluşturan öğretmenlerin yer değişikliği sorununa kalıcı çözüm getirilmelidir. Öğretmenlik mesleği için adil bir kariyer sistemi geliştirilmelidir. Ek ders esaslarındaki adaletsizlik sona erdirilmeli, ders ücretleri artırılmalıdır. Açık öğretim liseleri başarısız öğrenci deposu olmaktan çıkarılmalıdır. Stratejisi olmayan ‘Öğretmen Strateji Belgesi’ yeniden ele alınmalıdır. Öğretmenleri geren değil, geliştiren planlamalar yapılmalıdır. Bunun yanında öğretmenler rotasyon değil, motivasyon bekliyor. Kılık-kıyafet özgürlüğü darbe kalıntısı yönetmeliğin boyunduruğundan kurtarılmalıdır.” Sendika olarak, yeni dönemin daha rahat, aydınlık, umut dolu gelişmelere vesile olmasını dileğinde bulunan TAN, “Her birimiz yeni eğitim döneminin heyecanını görevimizin idrakinde bir sorumlulukla yaşayabiliriz, yaşamalıyız. İnsanları eğitimli, bilgi ve yüksek değerlerle donatılmış Yeni Türkiye’nin gerçek anlamda yolunu, ufkunu açacak bir eğitim düzenine kavuşma heyecan ve beklentisi ile yeni eğitim-öğretim yılının hayırlara vesile olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
Daha sonra okul idarecilerinin görüş ve önerilerini alan TAN, okullarımızda eğitimin bayraktarlığını yapan idarecilerimizin fikirlerinin sendikamızın önemli eğitim payandalarını oluşturduğunu belirterek yeni eğitim öğretim yılın öğretmen, öğrenci , veli ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.